Oprichting firma Jongeneel & Zoon

6 april 1797

Oprichting firma Jongeneel & Zoon

Huybertus Jongeneel begint met de handel in hout. Samen met zijn zoon richt hij de firma Jongeneel & Zoon op en vestigt zich in Utrecht aan de Zeedijk.

Oprichting Jacob Boot & Comp.

11 december 1828

Oprichting Jacob Boot & Comp.

In het jaar 1828 richtte William Pont (foto) samen met zijn oom Jacob Boot te Edam de firma Jacob Boot & Comp. op. De handelsnaam van de onderneming veranderde door de jaren heen van Jacob Boot & Comp, naar Firma Boot en Pont, vervolgens Pont & Boot en in 1844 naar Firma William Boot nadat oom

Oprichting Heuvelman Hout

21 mei 1867

Oprichting Heuvelman Hout

Heuvelman is opgericht in 1867 en is gevestigd aan de Hollandse IJssel drie kilometer ten noorden van Ouderkerk aan den IJssel tegenover de buurtschap Klein Hitland.

Firma William Pont verhuist naar Zaandam

1 januari 1888

Firma William Pont verhuist naar Zaandam

In 1888 werd er een terrein gekocht tussen de Zuiddijk en de Zaan waar in het drie houtloodsen werden gebouwd. In 1892 was het terrein echter vol door de inmiddels zeven loodsen, waardoor wederom een nieuwe locatie nodig was. Op een steenworp afstand kocht de firma terreinen op het Eiland waar tot 1910 vele loodsen werden bijgebouwd…

Oprichting Houthandel van Dam

19 oktober 1889

Oprichting Houthandel van Dam

Houthandel van Dam Bunnik werd opgericht in 1889 te Langbroek door de heer Van Dam. In het begin van de 20e eeuw werd de houthandel vanuit logistieke beweegredenen naar Bunnik verhuisd. Het hout kon worden aangevoerd via het water, het spoor en de weg.

Oprichting RET

10 oktober 1914

Oprichting RET

In 1914 begint Aart Vos een fabriek van Rubber en Theekisten in Bussum, waar kisten worden vervaardigd uit voornamelijk berkentriplex uit Rusland en Polen. Als gevolg van de oorlog valt de scheepvaart richting Indië, de afzetmarkt voor de kisten, vrijwel stil en gaat RET zich in 1918 beperken tot de handel in triplex en multiplex. Dit laatste wordt ook wel gezien als de start van het huidige RET Bouwproducten.

Oprichting Hillegersbergsche Houthandel

13 december 1921

Oprichting Hillegersbergsche Houthandel

Op 13 december 1921 is de Hillegersbergsche Houthandel opgericht. De oorsprong van het bedrijf ligt in de verkoop van grenen- en vurenhout. Later is daar het hardhout en plaatmateriaal aan toegevoegd. Vanaf 1982 is het bedrijf gestart met de verkoop en bewerking van gevelbekleding van onder andere Trespa, Ornimat, Rockpanel en Werzalit.

Oprichting Trima

25 september 1931

Oprichting Trima

Trima is opgericht in 1931 en de naam is afgeleid van ‘Triplex’ en ‘Masonite’, de producten waarmee het bedrijf is gestart en groot is geworden. Destijds was Trima de enige leverancier van het product Masonite in Nederland.

Oprichting Centrop Houtimport

14 november 1933

Oprichting Centrop Houtimport

Centrop Houtimport is in 1933 in Amsterdam opgericht onder de naam ‘Centraal Europese Houtindustrie’. Er werd vooral gehandeld in naaldhout en het bedrijf werd in de jaren ’50 en ’60 specialist in de import en distributie van Midden Europees hout.

Oprichting Astrimex

7 oktober 1946

Oprichting Astrimex

Astrimex werd in 1946 opgericht als inkoopcombinatie voor met name hardboard en zachtboard. In die periode was de markt voor bouwmaterialen in Nederland nog een lokale aangelegenheid. Deze inkoopcombinatie bood een landelijke dekking en kan gezien worden als een van de beginpunten van de schaalvergroting in de bouwmaterialenbranche.

Deli Maatschappij neemt RET over

10 januari 1971

RET vindt aansluiting bij Deli Building Supplies (tak van de Deli Maatschappij). RET produceerde al kisten voor de rubber- en thee handel van de Deli Maatschappij en later werd RET dus ook specialist in plaatmateriaal, een aanwinst voor de Deli Maatschappij.

Deli Maatschappij neemt Jongeneel over

1 januari 1972

Jongeneel vindt aansluiting bij Deli Building Supplies (tak van de Deli maatschappij). Hierdoor wordt de continuïteit en het behoud van de identiteit van de onderneming gedurende enkele tientallen jaren zeker gesteld.

William Pont wordt PontMeyer

23 november 1986

William Pont wordt PontMeyer

In de jaren ’80 ging het bergafwaarts met houthandel William Pont. Forse verliezen hadden als gevolg dat er in 1986 een fusie kwam tussen William Pont en Meyer uit Londen. Het bedrijf ging PontMeyer heten en kwam officieel in Britse handen in 1988 als onderdeel van Meyer International. het huidige Centrop was destijds al onderdeel van Meyer International en werd nu de naaldhoutgrossier van de nieuwe combinatie.

Deli Universal neemt Heuvelman Hout over

7 juni 1994

Heuvelman Hout vindt aansluiting bij Deli Building Supplies (tak van Deli Universal, wat voorheen Deli Maatschappij was). Ook de twee Megamat vestigingen die destijds onder Heuvelman vielen worden bezit van Deli Universal. Deze vestigingen zijn in 2017 omgebouwd tot PontMeyer vestigingen.

Deli Universal neemt Astrimex over

2 december 1998

Astrimex vindt aansluiting bij Deli Building Supplies (tak van Deli Universal, wat voorheen Deli Maatschappij was).

H.A.L. investment neemt PontMeyer over

7 januari 1999

H.A.L. investment neemt PontMeyer over

Investeringsmaatschappij HAL neemt alle aandelen van PontMeyer over waardoor het bedrijf weer in Nederlandse handen valt.

PontMeyer neemt Houthandel van Dam over

1 november 2000

Houthandel van Dam, destijds onderdeel van Houtgroep Eecen Nederland, vindt aansluiting bij het PontMeyer concern.

Deli Maatschappij neemt Hillegersbergsche Gevelproducten over

1 september 2006

Hillegersbergsche Gevelproducten vindt aansluiting bij Deli Building Supplies (tak van de Deli Maatschappij).

Oprichting Woodimex International

2 januari 2008

Oprichting Woodimex International

Woodimex International b.v. is opgericht als importeur van tropisch hardhout en Noord Amerikaans naaldhout. Woodimex is gevestigd in Bleiswijk.

Oprichting Maasstad Hout & Plaat

1 februari 2013

Oprichting Maasstad Hout & Plaat

Onder de vlag van de Woodimex Group, waaronder ook Worldwood b.v. en Woodimex International b.v. vielen, is per 1 februari 2013 Maasstad Hout en Plaat b.v. opgericht. Maasstad Hout en Plaat is de specialist in de regio op het gebied van hout en diverse plaatmaterialen, maar ook voor bouwmaterialen kunt u hier terecht.

Oprichting TABS Holland

23 juni 2015

Oprichting TABS Holland

TABS Holland N.V. is in 2015 ontstaan doordat PontMeyer N.V. Deli Building Supplies B.V. overnam. De activiteiten van PontMeyer en Deli Building Supplies zijn ondergebracht in een gezamenlijke entiteit met de naam TABS Holland.

TABS Holland neemt Woodimex International en Maasstad Hout & Plaat over

3 november 2020

Woodimex International en Maasstad Hout & Plaat, destijds onderdeel van de Woodimex Group, vinden aansluiting bij TABS Holland. De bedrijven zijn in de loop van het jaar opgegaan in de TABS-bedrijven: Woodimex International in Houthandel Van Dam en Maasstad Hout & Plaat in PontMeyer.

TABS Holland neemt Hormes Bouwmaterialen & Withagen Houtprodukten over

19 januari 2022

TABS Holland neemt Hormes Bouwmaterialen & Withagen Houtprodukten over

De twee bedrijven Hormes Bouwmaterialen en Withagen Houtprodukten vinden aansluiting bij TABS Holland.

TABS Holland neemt Houthandel Looijmans over

1 februari 2022

TABS Holland neemt Houthandel Looijmans over

Houthandel Looijmans te Someren vindt aansluiting bij TABS Holland.

TABS Holland neemt Alex Gruijthuijsen over

5 oktober 2022

TABS Holland neemt Alex Gruijthuijsen over

Alex Gruijthuijsen vindt aansluiting bij TABS Holland.